• Događaj
    /
  • Razgovor
    /
  • Video
    /

A što s animiranim serijalom? – razgovor u cafe baru Botaničar

Video prilog razgovora o animiranim serijalima. Gost: Denis Alenti, producent, redatelj, scenarist i dizajner aplikacija iz studija za animaciju Recircle.

U Hrvatskoj je sve više pokušaja da se stvori prepoznatljivi animirani projekt koji bi bio uspješan i dobro prihvaćen od strane i od domaće publike.

Što je sve potrebno da bi se osmislio, financirao, a u konačnici i izveo animirani serijal u Hrvatskoj?
Kako ga plasirati i što očekivati na domaćem i svjetskom tržištu?
Kako publika, struka i umjetnost percipiraju i valoriziraju animirani serijal?

Da li animirani serijali i filmovi prilagođeni određenoj publici i dalje mogu zadržati umjetničku vrijednost ili je to rezervirano samo za festivalce?

O ovim i sličnim pitanjima i o uspjehu animiranih serijala razgovarali smo s Denisom Alentijem, jednim od autora prvih hrvatskih animiranih serijela u zadnjih 20 godina („Mišo i Robin“) koji je za dječji program proizvela neovisna produkcijska kuća Recircle.

Gotovo isti autorski tim nedavno je plasirao i sljedeću animiranu seriju („Mali Tko Tko“/ “Mali Hu Hu”), a u pripremi su i novi projekti u suradnji sa domaćim i stranim autorima.

Razgovor s Denisom Alentijem vodila je animatorica i dizajnerica, Petra Zlonoga.

Program Animacija danas organizira AM centar audiovizualne umjetnosti i multimedije u suradnji s umjetničkom organizacijom Pulpa i Cafe barom Botaničar.
Realizaciju Programa financijski podupiru Ministarstvo kulture RH, Grad Zagreb i Hrvatski audiovizualni centar (HAVC).

U prilog temi

Kada govorimo o animiranim serijalima u Hrvatskoj svakako želimo istaknuti i animirani serijal vrlo atraktivnog, enigmatskog dizajna koji razvija vizualnu percepciju kod djece i mladih – Black & White, autora Darka Bakliže (u produkciji Amulet studija).

Kada su predmeti, likovi ili segmenti scenografije skriveni u običnom prizoru, gledatelj aktivno sudjeluje popunjavajući ‘rupe’, odnosno vizualizirajući predmete i segmente, što ujedno stimulira kreativnu vizualizaciju.

 

Podijeli!


Komentari