A

nimacija
danas


brunch s autorima
2020

2022

Program razgovora i projekcija
na temu suvremene hrvatske animacije nastavlja se i 2022. godine u cafe baru Botaničar.

Zakazujemo  termine sastanka s autorima, teoretičarima i producentima suvremene hrvatske animacije.

U otvorenom dijalogu istražit ćemo mnogostruka lica umjetničke animacije, suvremenih kretanja i metoda koje koristi, produkcijskih i edukacijskih izazova te zaviriti u brojne suradnje koje ovaj kompleksni umjetnički izričaj omogućuje.

Alen Sinkauz

2022.

Svi razgovori 2022. odvijaju se u Cafe baru Botaničar
Cafe Bar BotaničarTrg Marka Marulića 6, Zagreb

Teme i gosti

Denis Alenti

A što s animiranim serijalom?

Vjekoslav Živkovic i Denis Alenti

U Hrvatskoj je sve više pokušaja da se stvori prepoznatljivi animirani projekt koji bi bio uspješan i dobro prihvaćen od strane i od domaće publike.

Što je sve potrebno da bi se osmislio, financirao, a u konačnici i izveo animirani serijal u Hrvatskoj? Kako ga plasirati i što očekivati na domaćem i svjetskom tržištu?

Da li animirani serijali i filmovi prilagođeni određenoj publici i dalje mogu zadržati umjetničku vrijednost ili je to rezervirano samo za festivalce?

O uspjehu animiranih serijala razgovarat ćemo s jednim od autora prve hrvatske animirane serije u zadnjih 20 godina („Mišo i Robin“).

Više o programu8.5.2022. / 19:00

Dubravko Robić

Zvuk u animiranom filmu i filmu

Zvuk u animiranom filmu i filmu

Razgovarat ćemo o ulozi zvuka u animaciji, o snimanju foleya, o storytellingu kroz zvuk.

Saznat ćemo kako se postiže dramaturgija, kako se zvukom iskazuju emocije i uspješno uspostavlja omjer zvuka i glazbe, odnosno kada uključiti ili ne uključiti zvuk onoga očitog ili vizualno predočenog.

Razmotrit ćemo različite vidove i metode uspješnih suradnji između osobe koja radi zvuk i autora filma.

Kako zvuk doprinosi sveobuhvatnoj kreaciji animiranog filma kao umjetničke forme te koliki je njegov upliv na sveukupnu atmosferu filma otkrit će nam  Dubravko Robić, skladatelj, producent i sound designer Robson studia.

Više o programu29.5.2022. / 20:00

Ispričaj mi sliku! Likovnost u animiranom filmu

Darko Bakliža 'Black&White'

Poseban spoj filmskog i likovnog jezika u animiranom filmu, jedinstveni je izričaj u kojem se istovremeno mogu i ne moraju poštivati zakonitosti filmskog pisma, jednako kao i vizualni kodovi koje smo usvojili kroz nasljeđe povijesti umjetnosti.

Kolika je povezanost priče i vizuala i može li zaista jedan filmski oblik uspješno prenjeti atmosferu i emociju bez da eksplicitno ne iznosi i narativ?

2023.Online, Zagreb

Ispričaj mi priču! Animacijska, filmska i književna naracija

Bruno Razum makong off 'Jelenko?

Koje su razlike između narativnog i ne narativnog animiranog filma? Na koji način osmisliti narativnu strukturu filma, kako kvaliteno predstaviti svoju ideju, fabulu, poantu?
Kako napisati dobar scenarij?

Kroz razmjenu iskustva između scenarista na filmu i animiranom filmu istražit ćemo dodirne točke u stvaranju dobre narativne strukture pojedinog medija.

2023. Online, Zagreb

2020. - 2021.

DARKO MASNEC I PETRA ZLONOGA

Animacija u kontekstu multimedije i videoigara

Darko Masnec "Makh"
Kako animirani film utječe na videoigre, ili videoigre utječu na film, a popularna estetika prodire u visoku umjetnost i obratno, u razgovoru s animatoricom Petrom Zlonogom, otkrit će nam Darko Masnec.
Više o programu

Lucija Mrzljak

Pogled izvana – međunarodna iskustva

Pogled izvana – međunarodna iskustva
Koje su mogućnosti i novi vidovi kreativne suradnje s animatorima i producentima iz drugih svjetskih gradova te kako nastaje zajednički film unutar kulturalne raznolikosti (ili sličnosti) više zemalja podijelila je s nama umjetnica, animatorica s višegodišnjem internacionalnim iskustvom rada - Lucija Mrzljak.
Više o programu

DAVORKA BEGOVIĆ I ALEN SINKAUZ

Autorska glazba u filmu i animaciji

Autorska glazba u animaciji

Animacija je medij koji vrlo često uz likovne umjetnike uključuje i suradnju s glazbenicima i autorima čija su djela sastavni dio finalnog produkta.

Kroz istraživanje recentne autorske glazbe osmišljene za ovaj medij provest će nas muzikologinja Davorka Begović kroz razgovor s glazbenikom i skladateljem Alenom Sinkauzom.

Više o programu

SANJA BORČIĆ, DANIEL ŠULJIĆ, LUCIJA BUŽANČIĆ

Zanimanje - animator!

Lucija Bužančić, Iris (Zanimanje animator)

Kako se postaje animatorom? Na koji način ostati u toku s novim tehničkim i stilskim utjecajima unutar animacije i (izvan) edukacijskog sustava?

S profesorima, (bivšim) studentima i njihovim gostima razgovaramo o iskustvu profesionalaca i mladih autora.

Više o programu

JELENA OROZ, MANUEL ŠUMBERAC, NATKO STIPANIČEV

Autorstvo u umjetničkom vs. namjenskom animiranom filmu

Anidok 2020. - Manuel Šumberac, Natko Stipaničev, Petra
S predstavnicima hrvatskih produkcijskih kuća za animaciju, u sklopu održavanja Anidoka 2020. i u suradnji s udrugom ASIFA Hrvatska, razgovarali smo o razlikama između produkcije umjetničkih i namjenskih filmova.
Više o programu

Anna i Iris

Senzacije danas

Sve te senzacije u mom trbuhu, Hana Tintor

Animirani i eksperimentalni film mediji su u kojima granice imaginacije i eksperimenta gotovo da i ne postoje te često i ono što definiramo kao animirani film za djecu nosi važnu prenesenu (društvenu) poruku.

Razgovor s Annom, protagonisticom filma Sve te senzacije u mom trbuhu o iskustvu tranzicije iz muškog u ženski spol.

Više o programu

Izložba / MSU Zagreb

Od imaginacije do animacije: šest desetljeća Zagreb filma

Od imaginacije do animacije: šest desetljeća Zagreb filma
Više o izložbi
Animacija danas 2020. i 2021. odvijala se na više lokacija: u Kulturno infotmativnom centru - KIC Zagreb i u sklopu izložbe “Od imaginacije do animacije – 60 godina zagrebačke škole animiranog filma” u suradnji s MSU Zagreb.

Organizacija i partneri

Program Animacija danas - brunch s autorima organizira AM centar audiovizualne umjetnosti i multimedije u suradnji s umjetničkom organizacijom Pulpa, Cafe barom Botaničar, Muzejom suvremene umjetnosti u Zagrebu, ASIFA-om Hrvatske i KIC Zagreb.

Realizaciju Programa financijski podupiru Društvo hrvatskih filmskih redatelja, Grad Zagreb, Zaklada za ljudska prava i solidarnost kroz svoj program 'Kultura u zajednici', Hrvatski audiovizualni centar (HAVC) i Ministarstvo kulture RH.

Društvo hrvatskih filmskih redatelja logo
Grad Zagreb
Zaklada za ljudska prava i solidarnost
Hrvatski audiovizualni centar
Ministarstvo kulture RH
MSU Zagreb, logo
ASIFA Hrvatske, logo
KIC Zagreb, logo
AM centar, logo
Pulpa
Image

Podijeli!