• Razgovor
    /
  • Video
    /

Okrugli stol na Animafestu – Animacija u galerijama

Video prilog o prezentaciji zahtjevnih kreativnih procesa audiovizualnih umjetnika kroz izložbenu djelatnost, kustosku obradu i interdisciplinarni rad.

U sklopu Animafesta o prezentaciji zahtjevnih kreativnih procesa audiovizualnih umjetnika kroz izložbenu djelatnost, kustosku obradu i interdisciplinarni rad pričali smo s gostima:

Cécile Noesser, Francuska (MIYU Galerie)
Boris Labbé, Francuska
Stefan Stratill, Austria (ASIFA Austria)
Daniel Šuljić, Hrvatska (Animafest Zagreb)

Moderirala Marta Kiš (AM centar)

Kuriranje animacije u posljednjih se deset godina afirmiralo izvan festivalskog konteksta i prostora kina otvarajući brojna pitanja o izlagačkim mogućnostima i metodama izložbene prakse animacije kao vizualno bogate forme.

S obzirom na to da se animacija bazira na različitim umjetničkim formama, postoji potreba za očuvanjem materijala koji svjedoče procesu, ali su često i umjetnički vrijedni artefakti.

Uz brojne izazove samog galerijskog postava, nečega što je prvenstveno zamišljeno kao prikaz na velikom filmskom ekranu, autori postaju svjesni umjetničke važnosti i mogućnosti koje donose faze koje prethode finalnom produktu ili ga dodatno nadograđuju.

Suvremena animacija omogućava kreativnu umjetničku i kustosku praksu u dijalogu s autorima o čemu smo više saznali upravo na ovom panelu.

VIDEO PRODUKCIJA

Snimanje slike i zvuka: FPS Meda / Matej Beluhan i Mia Maros
Montaža: FPS Meda / Matej Beluhan
Prijevod: Neven Dužanec
Uredila i producirala: Tanja Masnec Šoškić
Trajanje: 30:33
Proizvodnja: AM centar, 2019.

ORGANIZACIJA I PODRŠKA

Organizatori Okruglog stola su Animafest Zagreb i AM centar, a sufinanciran je sredstvima Društva hrvatskih filmskih redatelja i Hrvatskog audiovizualnog centra.

Video je sufinanciran sredstvima Društva hrvatskih filmskih redatelja i Hrvatskog audiovizualnog centra te uz značajnu pomoć produkcije Jadranska animacija.

Foto galerija

Podijeli!


Komentari