Paradigme animacije

Paradigme animacije


Radovi na izložbi prikazuju odabir iz produkcije u posljednje dvije godine i ukazuju na pokretačke uzore, inspiraciju ili primjere koji prethode njihovu nastanku: vezu animacijskog i likovnog svijeta kroz jasnu inspiraciju radovima drugog umjetnika koji određuje stilski razvoj filma (Biciklisti), dokumentaristički pristup i naslanjanje na radove kroz koje se razvija vlastita redateljska priča (Mačka je uvijek ženska) i samostalno stilsko određenje koje pratimo kroz razradu predprodukcijskih faza.

Domaćim radovima pridružen je i jedan emblematski primjer strane produkcije Loving Vincent iz 2017. godine.

Na izložbi se mogu vidjeti radovi Draška Ivezića, Chintis Lundgren, Martine Meštrović, Jelene Oroz, Veljka Popovića, Tanje Vujasinović te radovi umjetnika koji su bili inspiracija animiranim filmovima i njihovim radovima Vaska Lipovca i Marije Ujević Galetović.

Kustosica izložbe je Marta Kiš u suradnji s Ivom Gašparović i Tanjom Šoškić


MEĐUNARODNA SKUPNA IZLOŽBA

Paradigme animacije

14.6. - 13.7. 2019.

RADNO VRIJEME GALERIJE:
Uto - pet 10:00 - 16:00
Sub 10:00 - 13:00

Galerija Galženica,
Velika Gorica

Google maps navigacija logo

Izložba je suradnički projekt Galerije Galženica i udruge AM centar.

Galerija Galženica, Velika GoricaAM centar logo

Žena mačka, Marija Ujević Galetović

Marija Ujević Galetović, Žena mačka (2001.)
Izložba je sufinancirana sredstvima Društva hrvatskih filmskih redatelja i Hrvatskog audiovizualnog centra.

Društvo hrvatskih filmskih redatelja logo

Hrvatski audiovizualni centar

Paradigme animacije

Virtualna šetnja izložbom (VR 360º)

360º interaktivna izložba

Izložbom se možete kretati oko svoje osi i zoom-irati. Klikom smjernica na podu možete se premještati po katovima i mijenjati točku gledišta. Klikom na odabranu ikonu otvorit će se dodatne informacije - katalog, fotografije, video prilog.

Dva na dva, Jelena Oroz

DVA NA DVA (2018.)

Jelena Oroz

Naš dom je krhki cvijet. Med i mlijeko. Kakao i pakao. Svatko mazi svoga zeca. Osjećaj je lijep. Biskvit od vanilije... Tjeskobna predstava o trenutku kad prestanemo voljeti druge i zaljubimo se u vlastite fantazije. Ako se već ne razumijemo, možda naši avatari mogu naći zajednički jezik? No što je ispod površine, neka tamo i ostane. Mi smo OK. Nama je med i mlijeko. Svatko mazi svoga zeca.

Više o filmu možete pogledati na web stranici Bonobostudio.

Manivald by Chintis Lundgren and Draško Ivezić

MANIVALD (2017.)

Chintis Lundgren, Draško Ivezić

Manivald je neiskusan lisac koji živi pod budnim okom svoje zaštitnički nastrojene majke. Iznenadni kvar perilice za rublje, i to baš na Manivaldov 33. rođendan, u njihov će život uvesti neobičnog majstora, seksi mladog vuka Toomasa. Susret ubrzo preraste u ljubavni trokut i stvari izmaknu kontroli.

Više o filmu možete pogledati na web stranici autorice Chintis.

Biciklisti, Veljko Popović

BICIKLISTI (2018)

Veljko Popović

Nadahnuti radovima Vaska Lipovca, Veljko Popović i njegov studio Lemonade3d snimili su animirani film neobične estetike. Komedija začinjena erotikom i ljetnim bojama koja zahvaća duh malog mediteranskog grada.

Više o filmu možete pogledati na stranici distributera: Bonobostudio.

Mačka je uvijek ženska

MAČKA JE UVIJEK ŽENSKA (2019)

Martina Meštrović, Tanja Vujasinović

Kroz prizmu feminizma autorice filmom odaju hommage svojoj profesorici, jednoj od najznačajnijih hrvatskih kiparica Mariji Ujević Galetović. Kombinacijom snimaka i animacije Marijine oživljene ženske skulpture prenose životnu priču i stavove svoje autorice.

Više o filmu možete pogledati na stranicama producenta Kreativni sindikat i distributera Bonobostudio.

Biciklisti, Vasko Lipovac

VASKO LIPOVAC (1931. – 2006.)

Hrvatski slikar, kipar, grafičar, dizajner, ilustrator i scenograf te jedan od najistaknutijih umjetnika regije. Najpoznatiji je po svojoj minimalističnoj figurativnosti te upotrebi intenzivne, nemodulirane i često disonantne palete. Uz izuzetak mladenačkog razdoblja geometrijske apstrakcije, tijekom cijele svoje karijere ostao je predan figurativnosti. Izuzetno plodan, radio je u raznim tehnikama te je bio jednako vješt u korištenju visoko poliranog metala, polikromiranog drveta, emajla, terakote ili poliestera kako bi stvorio svoje skulpture, reljefe i mobile.

Marija Ujević Galetović

MARIJA UJEVIĆ GALETOVIĆ (1933.)

Diplomirala je kiparstvo 1958. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, gdje je od 1987. i predavala. Od 1998. redoviti je član HAZU. Izlagačku aktivnost započela je 1960. te od tada izlaže na brojnim samostalnim i skupnim izložbama. Istaknuta je autorica brojnih javnih skulptura, uključujući one u Zagrebu, Osijeku, Osoru, Cresu, Šibeniku, Dubrovniku i drugdje. Za svoj je rad primila mnoge značajne nacionalne i međunarodne nagrade. Njezina se djela nalaze u zbirkama Moderne galerije, Muzeja suvremene umjetnosti i Laube u Zagrebu, te u privatnim kolekcijama Alfreda Brogyanyija u Beču te Nede Young u New Yorku.

Arles Cafe Terrace at Night, 2017

LOVING VINCENT (2017.)

Dorota Kobiela, Hugh Welchman

Život i kontroverzna smrt Vincenta van Gogha ispričani putem njegovih slika i likova na njima. Intriga se otkriva kroz intervjue s likovima koji su bili najbliži Vincentu i kroz dramatičnu rekonstrukciju događaja koji su doveli do njegove smrti. Film prikazuje 120 van Goghovih najpoznatijih slika. Radnja, koja je rekreirana prema 800 pisama koja je slikar sam napisao, vodi nas do značajnih ljudi i događaja u vremenu prije njegove neočekivane smrti. Svaka scena naslikana je tehnikom kojom je i sam Vincent slikao.

Više o filmu možete pogledati na web stranici Lovnig Vincent.

BIOGRAFIJE AUTORA:

Pratite događaj i na Facebook-u!

Izložba je suradnički projekt Galerije Galženica i udruge AM centar.

Galerija Galženica, Velika Gorica     AM centar logo

Izložba je sufinancirana sredstvima Društva hrvatskih filmskih redatelja i Hrvatskog audiovizualnog centra.

Društvo hrvatskih filmskih redatelja logoHrvatski audiovizualni centar

Foto galerija