VR 360º

Sve te senzacije u mom trbuhu

Program izložbe, projekcije i razgovora s autorima i protagonisticom
Paradigme animacije, Galženica

1.10.2020. - 18.10.2020.
Galerija na katu, KIC Zagreb

Izložba kao polazišnu točku uzima animirani film 'Sve te senzacije u mom trbuhu' na kojem surađuju ilustratorica Hana Tintor, scenarist i režiser filma Marko Dješka te protagonistica filma Anna.

Razgovor s protagonisticom filma održan je 17.10.2020. u 11:00 sati, u dvorani KIC-a Zagreb.

Više o razgovorusažetak / video prilog

Izložba radova Hane Tintor

Izložba radova autorice Hane Tintor nastajala je kroz iskustvo suradnje sa scenaristom i režiserom Markom Dješkom na animirano dokumentarnom filmu Sve te senzacije u mom trbuhu koji je dio ovogodišnjeg programa Animafesta.

Dokumentarno polazište tranzicije iz muškog u ženski spol/rod Anne u svojoj intimnosti, emotivnosti i slojevitosti isprepleo je stvaralački rad na ovom filmu intenzivnim odnosima, dugim razgovorima i promišljanjima. Radovi na ovoj izložbi kroz Hanine crteže upriličiju jedan mali dio tog procesa. Priče o konkretnim iskustvima odrastanja te vlastitog shvaćanja, tuđeg prihvaćanja, traženja, razočaranja, Hana Tintor kroz svoje ilustracije objedinjuje i u novu umjetničku priču.

Razloženi u tri kategorije radovi i razotkrivaju složeni proces nastanka jednog kratkometražnog animiranog filma: od razrade pojedinih scena ili lika, preko radova iz filma do onih koji svoje mjesto u film nisu pronašli. No, uz direktne poveznice na film dio radova većih formata nastali su kao zasebna cjelina inspirirana razgovorima koje je autorica vodila s protagonisticom filma. Upravo u njima, bez ograničenja forme koju film donosi, izlazi punina autorskog rukopisa po kojima je Hana Tintor prepoznatljiva.

Jednostavnim linijskim crtežom, reagira na ispričanu priču, dočaravajući stvarne karakteristike, ali i jake emocije. Istovremeno intenzivno, ali i nenametljivo ostavlja svoj trag dajući dodatnu snagu kompleksnim strukturama doživljenog. One su odraz intimnog poimanja Anninih emotivnih stanja u procesu duhovne, ali i tjelesne, samoidentifikacije te potrage za društvenim prihvaćanjem i ljubavnim uzvraćanjem. Ne bježeći od mračnih situacija i stresnih emocija, izraženih ekspresivnim razlijevanjem boje u bogatstvu tonske dinamičnosti pa i mrlja, umjetnica doista zadire u dubinu proživljenih stanja.

Ovakav intentzitet inspiracije i bogatstvo interpretacije pronalaze sugestivno mjesto u mediju animiranog filma, gdje unatoč intimnom ulasku u razradu motiva, izlazi iz procesa introspekcije u animiranu sliku kojom jasno poentiraju smisao dokumentirane priče. Kroz odnos izjave, slike i pokreta stvara se prostor koji narativnom metodom, scenarističkim elementima i ekspresivnošću prodire (izvan medija) u sferu društveno kulturalnog kontekstualiziranja rodnog i spolnog identiteta o kojem će protagonistica filma Anna govoriti i u sklopu popratnog programa.

Autorica radova: Hana Tintor
Kustosice: Iva Gašparović i Marta Kiš (AM centar)
Suradnici: Marko Dješka, Anna, Tanja Masnec Šoškić

Hana Tintor 'Oluja osjećaja'
Hana Tintor 'Oluja osjećaja'

Raspored događanja

Premijera filma u Art parku

19.9.2020. / 20:00

Ribnjak ul. 26, Zagrebnavigacija

Otvorenje izložbe

1.10.2020. / 13:00
Galerija na katu, KIC Zagreb

Preradovićeva 5, Zagrebnavigacija

Projekcija filma na Animafestu

3.10.2020. / 13:30 / Kino SC

Savska cesta 25, Zagrebnavigacija

Senazacije danas - razgovor

17.10.2020. / 11:00
KIC dvorana, Zagreb

Razgovor na temu transrodnosti
Gosti: Anna, protagonistica filma i Saša, članica udruge Trans Aid Croatia

Preradovićeva 5, Zagrebnavigacija
Pratite događaj na Facbooku i sudjelujte u nagradnoj potrazi 'Nađi malog Dješku'

Sve te senzacije u mom trbuhu

Hana Tintor

Ilustratorica i animatorica na filmu

Hana Tintor rođena je u Zagrebu 1992. godine. Nakon završene umjetničke gimnazije te dugogodišnjim bavljenjem lutkarstvom u Zagrebačkom kazalištu mladih, upisuje Studij dizajna pri Arhitektonskom fakultetu.

Na trećoj godini studija otkriva novu funkciju likovnosti i primjenjuje ilustraciju u većini projekata. O integraciji ilustracije u dizajn uči kao praktikantica u Studiju Cuculić.

Diplomirala je na studiju vizualnih komunikacija 2016. godine. Sa željom da se i dalje usavršava, 2017. godine upisuje, a iduće godine i završava, MA Illustration and Book arts, Cambridge School of Art u Cambridgeu, UK. Tu otkriva svoj interes i strast za animacijom te radi niz vizualnih vježbi koje su rezultirale projektom u nastanku, More misli. 2019. dobiva potporu HAVC-a za navedeni projekt. 2020. dobiva potporu HAVC-a za razvoj TV serije BETTI&LOLA.

Trenutno živi i radi u Zagrebu, kao freelance ilustrator i art direktor i animator u suradnji s Jadranskom Animacijom.

Više o Hani i njezinom radu

Senzacije danas - razgovor

Anna i Iris

U subotu 17. listopada 2020 u 11 sati u Dvorani KIC, Preradovićeva 5 u Zagrebu održat će se razgovor s protagonisticom filma Sve te senzacije u mom trbuhu Annom čija je priča i iskustvo tranzicije iz muškog u ženski spol okosnica filma koji je na ovogodišnjem Animafestu zaslužio posebno priznanje. U Galeriji na katu posjetitelji razgovora će uz film, moći vidjeti i izložbu radova Hane Tintor koja je otvorena do 18. listopada 2020. a prikazuje radove nastale kroz proces rada na filmu i nakon njega. Razgovor će se održati u Dvorani KIC te je zbog ograničenog broja potrebna prijava. Moći će se pratiti i on-line, link na prijenos bit će objavljen na Facebook i web stranici AM centra!

U otvorenom dijalogu Anna i Iris pričat će o vrlo osobnim trenutcima spoznaje, emocijama koje izazivaju senzacije, (ne)prihvaćanju, borbi za jednakost, svakodnevnim strahovima, feminizmu, mentalnom zdravlju, pa i ljepoti. Iskustvo protagonistice filma Sve te senzacije u mom trbuhu, koja je u procesu tranzicije i pronalaženja vlastitog identiteta tražila odgovore na intimna pitanja, nailazila na probleme uzrokovane neodobravanjima okoline, ali i vlastitim previranjima, otvara i brojne ljudske teme koje ukazuju na univerzalnost težnji koje nisu obojane rodom i spolom. Na žalost, unutar društva u kojem živimo, i dalje se potenciraju različitosti što posebno otežava svakodnevicu transrodnih osoba. Primjer Anne u kojem je hrabro kroz film, ali i u ovom razgovoru, progovorila o vrlo važnim temama, pokazuje kako je sada red na nama da uhvatimo korak s njom. I kako bi Iris rekla: „Želimo da uši i duše budu otvorene, da slušaju o nama, a razmišljaju o sebi.“

Razgovor organizira AM centar u sklopu šire cjeline razgovora Animacija danas, u suradnji s KIC-om i autorima filma Sve te senzacije u mom trbuhu.

Ovaj projekt svesrdno i financijski podržavaju Ministarstvo kulture, Grad Zagreb, HAVC, DHFR i Solidarna - zaklada za ljudska prava i solidarnost kroz svoj program 'Kultura u zajednici'.

Anna

protagonistica filma

Anna je rođena 1993. godine u Zagrebu. Godine 2012. završila zagrebačku opću Gimnaziju Lucijan Vranjanin. Godine 2015. postaje prvostupnica povijesti, 2019. magistra antičke povijesti na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Još 2017. godine stječe certifikat Centra za ženske studije u Zagrebu. U znanstveno-istraživačkom radu bavi se razvojem novih teorijskih pristupa
u istraživanju rodne i ženske povijesti antičke Grčke i Rima. Tečno govori engleski i njemački jezik, a čita i latinski. Trenutno živi i radi u Berlinu.

Marko Dješka

scenarist i redatelj filma

Scenarist, animator i strip autor Marko Dješka svojim dosadašnjim, radom postigao je zapažen status u kulturi animacije te je ostvario niz nagrada i priznanja na hrvatskim i svjetskim festivalima, među kojima i nagradu 'Oktavijan'.

Više o Marku i njegovom radu

Sve te senzacije u mom trbuhu

Bazirajući se na stvarnom životu transspolne djevojke Anne, animirano dokumentarni film predočava i prepričava njezino iskustvo tranzicije u drugi spol te kompleksnost pronalaska iskrene ljubavi od strane hetero muškarca.

Foto galerija

Podijelite s prijateljima