Sve te senzacije u mom trbuhu

Program izložbe,projekcija i razgovora s autorima i protagonisticom


Hana, Marko i Matia

Izložba kao polazišnu točku uzima animirani film 'Sve te senzacije u mom trbuhu' na kojem surađuju ilustratorica Hana Tintor, scenarist i režiser filma Marko Dješka te protagonistica filma Matia Anna Pleše.

Program


Bazirajući se na stvarnom životu transspolne djevojke Matie, animirano dokumentarni film predočava i prepričava njezino iskustvo tranzicije u drugi spol te kompleksnost pronalaska iskrene ljubavi od strane hetero muškarca.

Program iz više perspektiva razlaže temu filma, kao i proces nastanka proces otkrivanja, samoidentifikacije lika, intimno Matijno iskustvo odrastanja i izlaskau javnost, u društvu s tradicionalnim pogledima na spolni i rodni identitet, na pojavnost novih i drugačijih.

Kroz svoju slojevitost program istodobno prikazuje poetski svijet ilustratorice Hane Tintor, introspekciju intimnog procesa stvarne transspolne djevojke te otkriva kreativan pristup i postupak nastanka specifične forme dokumentarizma u animaciji.

Kustosice: Marta Kiš, Iva Gašparović i Tanja Masnec Šoškić


Lipanj - Srpanj 2020.

Galerija na katu, KIC Zagreb

Google maps navigacija logo

Projekt će se provesti u suradnji AM centra i Galerije na katu te uz partnersku podršku producentske kuće Adriatic Animation koja ustupa prava na prikazivanje.

Galerija na katu KIC Zagreb Adriatic AnimationMarko Dješka

scenarist i redatelj filma

Scenarist, animator i strip autor Marko Dješka svojim dosadašnjim, radom postigao je zapažen status u kulturi animacije te je ostvario niz nagrada i priznanja na hrvatskim i svjetskim festivalima, među kojima i nagradu 'Oktavijan'.

Hana Tintor

Ilustratorica i animatorica na filmu

Skice, crteže i dizajn Hane Tintor karakterizira prepoznatljiva stilizacija forme i poetska atmosferičnost te visoka razina umijeća u konstruiranju snovitih i surealnih prizora koji vješto predočavaju emocije, nepotpuna sjećanja, međuljudske odnose, ali su i linearno izražajne vizualizacije potresnih i apsurdnih situacija.

Matia Anna Pleše

protagonistica filma

Na izložbi će biti prikazan video performans 'U mom trbuhu' u izvedbi protagonistice Matie. Matia će u sklopu popratnog programa govoriti o iskustvu rada na filmu, ali i o svom životnom iskustvu kao transspolna djevojka i temi rodnog i spolnog identiteta.