• News
    /

Top 10 internacionalnih festivala animacije

Top 10 internacionalnih festivala animacije

Lista TOP 10 najatraktivnijih, svjetskih festivala specijaliziranih za animirane filmove

U svijetu danas brojimo preko 500 festivala za animirani film, no unatoč tome, odlučili smo napraviti listu 10 nama najatraktivnijih i usko vezanih festivala za animirane filmove.

Bilo da ste profesionalac, amater ili samo ljubitelj animiranih filmova predlažemo da pronađete priliku i posjetite barem koji od festivala s liste. Nećete požaliti!

1. Annecy International Animated Film Festival / Annecy, Francuska
1. Annecy International Animated Film Festival

Vjerojatno najpoznatiji festival animacije ujedno je i najstariji – osnovan 1960.

Održava se svake godine i jedinstvena je prilika za upoznavanje suvremenih majstora animacije. Festival prikazuje tko je tko od velikih kompanija i animiranih filmova. Ovdije vas neće zaobići divovi animacije poput Pixar-a, DreamWorks-a, Cartoon Network-a i Disney-a, ali ćete svakako imati priliku otkriti nove struje i individue u produkciji značajnih animiranih filmova.

Treba imati na umu da ovaj festival služi svim razinama produkcije, od međunarodnih studija do nezavisnih. Ukoliko se namjeravate prijaviti očekujte veliku konkurenciju jer je za ovaj festival potrebno pozamašno iskustvo u animaciji, ili jako puno talenta i sreće.

Annecy festival se održava u lipnju svake godine.

2. Animafest Zagreb / Hrvatska
Animafest Zagreb

Osnovan 1972. (što ga čini drugim najstarijim festivalom animacije na svijetu), Animafest Zagreb potječe iz Zagrebačke škole animacije i jedan je od vodećih festivala animacije u svijetu. Pokrivajući svaki aspekt animacije, od izložbi i seminara do radionica i projekcija, ovaj festival doista je ‘festival filmaša za filmaše’. Ta strast prema animaciji i onima koji ga stvaraju čini Animafest Zagreb savršenim festivalom, kako za profesionalce, tako i za ljubitelje animiranog filma.

Ukoliko se prijavljujete, bilo da ste tek na fakultetu ili profesionalni animator, Animafest je sjajno mjesto za afirmaciju i razvoj. Čak i ako nemate gotov film za predaju, ipak je sjajno mjesto za posjetiti ako želite podršku i konstruktivnu kritiku stručnjaka iz industrije.

Animafest se održava svake godine početkom lipnja u Zagrebu. Svakako ga nemojte propustiti!

3. Ottawa International Animation Film Festival / Ottawa, Kanada
rnational Animation Film Festival

Ottawa International Animation Festival godišnji je festival animiranog filma i medija koji se održava u Ottawi, Ontario, Kanada. OIAF je osnovan 1975. godine, a prvi festival održan je 1976. godine.

Međunarodni festival animacije u Ottawi (OIAF) jedan je od vodećih svjetskih animacijskih događaja koji obuhvaća projekcije, izložbe, radionice i nevjerojatno dobru zabavu.

OIAF je godišnji petodnevni događaj koji okuplja umjetnost i industriju u živahnom središtu, privlačeći umjetnike, producente, studente i ljubitelje animacije iz cijelog svijeta. Posjetite li ovaj festival provest ćete nezaboravne trenutke u druženju, plesu i neobičnim filmovima te se zasigurno vratiti i još koje godine.

4. Anifilm / Trebon, Češka
Anifilm / Trebon, Češka

Anifilm je međunarodni festival animiranih filmova koji se od 2010. godine održava u Třeboňu, u Češkoj. Festival prikazuje najzanimljivije filmove iz čitavog spektra animacije, s nagradama u više kategorija: studentski, televizijski i profesionalni autorski filmovi.

Tražite li festival koji će vam predstaviti najnovije / aktualne trendove, metode, tehnologije i tehnike u animaciji, program Anifilama pravo je mjesto za vas.

Posjet i sudjelovanje na Anifilmu izvrsna je prilika za početni razvoj projekata jer podržava radove u produkciji i potpuno nove idejne projekte te vam omogućava izravnu prezentaciju i komunikaciju s producentima, distributerima i drugim autorima. Filmski profesionalci diljem svijeta koriste Anifilm kao platformu za pozitivno sučeljavanje i mjesto susreta za uspostavljanje novih suradnji.

Anifilm je namijenjen autorima i filmskim profesionalcima, kao i studentima, pedagozima, teoretičarima filma i svim ljubiteljima animirane umjetnosti, uključujući i djecu.

5. Animasyros
Animasyros

Animasyros je najveći festival animacije u Grčkoj. Svakog rujna, od 2008. godine održava se na prekrasnom i povijesno značajnom grčkom otoku Syros.

Ono što ovaj festival čini jedinstvenim jest podjela programa na tri kategorije: umjetnički, obrazovni i tržišni program namijenjen marketišnim aktivnostima.

Budući da je nešto manjeg obujma, festival Animasyros izvrstan je izbor za mlade autore i ljubitelje animacije jer nudi neposrednu priliku za učenje, sudjelovanje u radionicama, na razgovorima i za ostvarivanje budućih suradnji.

6. Manchester Animation Festival
Manchester Animation Festival

Kao najveći britanski festival animacije, Manchester Animation Festival ima mnogo toga za ponuditi svakome tko je i najmanje zainteresiran za umjetničku formu animacije. Animacija je svuda oko nas, prisutna u nebrojenim oblicima i kao takvu je ovaj festival slavi i doživljava.

Fokus festivala čine studenti od školske dobi do poslijediplomskih studija. Kao takva platforma – za nove, nadolazeće talente i ideje, predstavlja top destinaciju i odličan početak u karijeri svakog mladog animatora.

Manchester festival se održava svake godine u studenom.

7. London International Animation Festival
London International Animation Festival

LIAF se održava u u Barbican Centru, u središtu Londona od 2003. godine i ima sve – od Gala premijere, retrospektive, intervjua s filmašima, radionica, glasovanje publike do, projekcije ‘Najbolje od najboljeg’!

Ocjenjivački sud kojeg čine animatori, autori, producenti, kustosi i drugi stručnjaci koji, svaki u svom području djelovanja, posjeduju oštro istraživačko oko zaslužni su za bogat i izvrstan program festivala.

Ako i vi smatrate da crtani filmovi nisu samo za djecu i da se kroz animaciju može oživjeti puno ideja koje potiču na razmišljanje i zaključivanje, onda je ovaj festival prava poslastica za sve vas koji želite nešto drugačije i koji imate što za reći.

LIAF se obično se održava krajem studenog i traje deset dana dajući publici i sudionicima dovoljno vremena da uživaju u svom bogatstvu koje nudi.

8. Anima Mundi / Rio de Janiero, Brazil
4. Anima Mundi / Rio de Janiero, Brazil

Anima Mundi je natjecateljski brazilski video i filmski festival posvećen isključivo animaciji koja se svakog srpnja održava u gradovima Rio de Janeiro i São Paulo, u Brazilu. Festival čiji je cilj prvenstveno informirati, trenirati i obrazovati.

Ni ovaj festival ne isključuje dobru zabavu uz beskrajne mogućnosti media animacije.

9. Festival of Animation Berlin
Festival of Animation Berlin

Još jedan veliki europski festival animacije je Festival animacije u njemačkoj prijestolnici, Berlinu. Prilično novi festival koji se održavao samo u posljednje tri godine ipak se može pohvaliti velikim brojem posjetitelja i blistavom budućnošću za njemaču animaciju.

Iako je cijela kategorija natjecanja u potpunosti usredotočena na njemačku animaciju, ovo nije festival savršen samo za njemačke animatore, već se naglasak stavlja i na međunarodne suradnje te suradnje posebno namijenjene djeci. Stoga, vrijedno je posjetiti susjednu destinaciju.

Berlinski festival se održava u listopadu svake godine i nudi mnogo mogućnosti za susrete sa različitim stručnjacima u animacij, kao i za sudjelovanje u brojnim događajima tijekom trajanja festivala.

10. Imaginaria – International Animated Film Festival
Imaginaria – International Animated Film Festival

Još jedna susjedna poslastica – kao jedini festival posvećen isključivo animaciji u regiji Apulija u Italiji, Imaginaria pretvara grad Conversano u ljetno utočište za animaciju.

Kustosi i posjetitelji festivala tvrde kako je to ‘festival ljudi i mjesta’ koji njeguje obiteljsku atmosferu u kojoj mogu uživati ​​i profesionalci i javnost.

Svaka projekcija održava se u kinima na otvorenom, na različitim lokacijama po gradu, pružajući nevjerojatnu kulisu za svaki film u kojem se želite utopiti.

Imaginaria se održava svake godine u kolovozu.

I za kraj

Lista je lista, 10 je 10 …

Nekako nismo htjeli ispostaviti neke druge i one male festivale koje naši animatori rado i skoro svake godine posjećuju pa donosimo i kratki popis za kraj:

Animateka / Ljubljana, Slovenija – mali, srdačan, zabavom i upoznavanjem isprepleten festival visokokvalitetnih autorskih filmova.

Anibar Animation Festival / Kosovo – potiče mlade ljude da izraze svoje ideje i svjetonazor kroz animaciju i razgovaraju o važnim društvenim temama.

Animist Tallinn / Umjetnička akademija u Tallinnu, Estonia – festival koji publici nudi pregled najboljih suvremenih filmova, cijeni animaciju kao umjetničku formu i promiče kreativno razmišljanje.

Balkanima / Beograd, Srbija – Europski festival animiranog filma u Domu kulture „Studentski grad“ – Akademskom filmskom centru usredotočen je na europski autorski i studentski kratkometražni animirani film, s mogućnošću umrežavanja.

Pored Animafesta, Hrvatska nudi varaždinski internacionalni festival animiranog filma djece i mladih Vafi & Rafi – nezaobilazno mjesto na karti svjetskih festivala koji jednom godišnje okuplja male, ali i velike animatore; Supertoon ljetni, međunarodni festival animiranog filma u Šibeniku – “Festival in flip-flops”.

Podijeli!


Komentari