• Osvrt
    /

Novi koncept Međunarodnog dana animacije 2019.

Međunarodni dan animacije 2019

Posjetili smo zagrebački Međunarodni dan animacije u Kinu Tuškanac. Kakve novosti donosi novi koncept trodnevne revije hrvatske animacije pročitajte u nastavku članka.

25.10.- 28.10.2019. / Kino Tušakanac

Ovogodišnji Međunarodni dan animacije, koji je raznim događanjima obilježila ASIFA Hrvatske, dao je novi pristup toj manifestaciji koja se od 2002. redovito održava kako u svijetu tako i kod nas. Međunarodni dan obilježio se zasebnim programima u tri grada – Zagrebu i Varaždinu, u kojem jednodnevni program tradicionalno organizira udruga VANIMA u suradnji s ASIFA Hrvatskom, a od ove godine i u Šibeniku gdje je jednodnevni program realiziran u suradnji udruge Supertoon i ASIFA Hrvatske.

Posjetili smo zagrebački MDA u Kinu Tuškanac. Prema konceptu Slave Lukarova, novog predsjednika ASIFA Hrvatske, manifestacija je trajala tri dana, što je znatan pomak u odnosu na prijašnje godine kada je manifestacija trajala dva, a nekad i samo jedan dan.

No, je li bilo dovoljno programa za takvo produženje?

Bilo je puno druženja omogućenih kroz niz “domjenaka”/ pauza između projekcija i popratnih događanja, što nam je dalo prostora za ugodno provedeno vrijeme uz cjelokupni program. Naviknuti na polusatne pauze između festivalskih projekcija u kojima se redovito održavanju razgovori s autorima pa time gotovo da i nema pauza, ovakav koncept je bio osvježavajući, omogućio je više interakcije s posjetiocima i sudionicima manifestacije, no ipak je nedostajalo kompaktnosti za one posjetioce koji nisu mogli posvetiti toliko vremena boravku na manifestaciji ili su bili orijentirani na sam program.

Dojam je da je produženje programa za jedan dan bilo više opravdano brojnim pauzama nego samim bogatstvom programa.

Posjećenost, natjecanje i dodjela nagrada

Nešto slabija posjećenost ovogodišnjeg MDA u odnosu na prijašnje godine vjerojatno ima više razloga. Možemo se pitati je li uzrok tome pomanjkanje promocije samog događaja i njegovih programa ili trodnevni program s brojnim produženim pauzama, no zanimljiv je u tom promišljanju i novi koncept dodjele nagrada.

Natjecanje se odvijalo u tri kategorije, a dodjele nagrada su bile raspoređene kroz sva tri dana, svaki dan dodjeljivane su nagrade u jednoj kategoriji. Po sebi zanimljiv koncept, svaka večer je time dobila svečani završetak, no kao da je nedostajao veliki finale na kraju manifestacije koji bi zasigurno okupio veći broj posjetitelja.

Također, blok projekcija svih nagrađenih filmova i filmova koji su dobili posebno priznanje omogućio bi posjetiocima da filmove vide još jednom, a za one koji nisu mogli pratiti MDA kroz sva tri dana, da pogledaju istaknute filmove koje je žiri izdvojio u sklopu ovog presjeka jednogodišnje hrvatske produkcije.

Međunarodni dan animacije 2019 žiri

Stručni žiri su činili Jelena Oroz, Petra Zlonoga i Andrej Rehak, a dodijelili su nagrade:

U kategoriji kratkog animiranog filma – glavnu nagradu dobio je film Udahnut život Ivane Bošnjak i Thomasa Johnsona, a posebna priznanja dodijeljena su filmovima Neobična kupka gospodina Otmara Nike Radasa i Mačka je uvijek ženska Martine Meštrović i Tanje Vujasinović.

U kategoriji kratkog studentskog animiranog filma – glavnu nagradu osvaja film Noemi Ribić Odrasti u malo drvo, a posebna priznanja su dodijeljena filmovima Taksimetar i osrednje psihoze Mihaele Ercega, Osmijeh Matee Kovač i M autorice Karle Skok

U kategoriji kratkog animiranog filma za djecu – glavnu nagradu je dobio debitantski film Petre Kožar Prvi korak, dok su posebna priznanja osvojili filmovi Balada o fruli i ogrlici Martina Babića i Florigami Ive Ćirić.

Pitching i Speed Date

Važna novost manifestacije bio je vrlo uspješan ASIFA Pitching Forum koji se odvijao u dva dijela, kroz sam pitching i tzv. Speed Date. Draško Ivezić  (dopredsjednik ASIFA Hrvatske) začetnik je ideje uvođenja Pitching Foruma u redovni program MDA, a u svom je uvodnom govoru pojasnio važnost povratne informacija za autore u ranoj fazi rada na projektu, osobito od stručne publike i kolega autora te da je ASIFA Pitching Forum posvećen upravo tome.

Publici je svakako bilo zanimljivo dobiti opsežnije informacije o nadolazećim projektima, a kroz Speed Date svi smo imali priliku razgovarati s autorima “jedan na jedan” o projektima koji su nas posebno zainteresirali te o potencijalnim budućim suradnjama.

Međunarodni dan animacije 2019 Pitch

Tim stručnjaka – Martina Meštrović, Daniel Šuljić i Matija Pisačić, svojim su komentarima i sugestijama nakon svake prezentacije pokušali usmjeriti učesnike, ukazati na ono dobro ili upozoriti na moguće probleme, dok su u sklopu Speed Datea mogli odabrati s kojim će od autora dodatno razgovarati kako bi saznali više te ih potaknuli na što bolju realizaciju projekata.

Učesnici foruma bili su Ivica Valentić, čiji je predstavljeni projekt Knjigoljub 2: Pošto ispit? pokrenuo brojne reakcije i propitivanja, dok smo prvi dio tog multimedijalnog projekta, animirani film Predstavljanje Knjigoljuba mogli vidjeti sljedeći dan u sklopu konkurencije kratkih animiranih filmova za djecu. Potom je Anja Pletikosa predstavila projekt Stopping The Rocket Again koji razvija iz istoimene kazališne predstave, a Maida Srabović je predstavila rad na filmu Fačuk. Učesnici su imali priliku dobiti trening koji je prethodio samom Forumu, kako bi znali što bolje predstaviti svoje projekte kako na ovom forumu tako i na velikim svjetskim profesionalnim prezentacijama ovoga tipa.

Posjećenost ASIFA Pitching Foruma u Maloj dvorani Kina Tuškanac bila je velika, njegovo trajanje dobro odmjereno, a odabrani projekti zanimljivi.

Fačuk Međunarodni dan animacije 2019

Posebnu pažnju privukao je kratkometražni animirani film Fačuk autorice Maide Srabović u produkciji Tetrabota, za koji originalni dizajn radi Stipan Tadić. Film je tematski i stilski inspiriran Hlebinskom školom naivnog slikarstva, osobito njenim umjetnikom druge generacije – Mijom Kovačićem. Taj fantastični svijet isprepleten narodnom predajom dio je odrastanja autorice koja je porijeklom iz Podravine pa je tako projekt vrlo osoban. Autorica i njen tim pripremili su odličan pitch i zainteresirali sve prisutne za daljnji razvoj projekta. S veseljem očekujemo njegovu premijeru u 2021. godini.

Nagrada za životno djelo i izložba

Upravni odbor ASIFA-e odlučio je ponovno uvesti dodjelu nagradu za životno djelo zaslužnim autorima i profesionalcima s područja animacije. Ove godine nagrada je trebala biti dodijeljena Borisu Kolaru, doajenu hrvatske animacije. Nažalost, Kolar je nagradu odbio iz osobnih razloga, nezadovoljan izborom dosadašnjih laureata kojima je ASIFA-ina nagrada za životno djelo bila ranije dodjeljivana. Inicijativa je hvale vrijedna, pa se nadamo da Uprava neće biti obeshrabrena ovim odbijanjem.

Autorski genij i životno djelo Borisa Kolara ipak su obilježeni izložbom u foajeu kina. U pauzama između projekcija i ostalih popratnih programa mogli smo vidjeti Kolarove filmove, prelistati svezak Kerempuhovih izdanja iz 1950. i 1951. u kojem se pored naznačenih ilustracija i karikatura Borisa Kolara nalaze i karikature Dušana Vukotića i Borda Dovnikovića. Listala se i njegova autobiografija Sjećanja i razmišljanja jednog zagrepčanca (2017.) kao i neke od knjiga u kojima je Kolar sudjelovao kao ilustrator. Mogli smo vidjeti njegove originalne crteže te printeve iz filmova uz nekoliko obaveznih celova (crteža na animacijskoj foliji) iz epizoda Profesora Balthazara na kojima je sudjelovao kao redatelj i glavni crtač.

Međunarodni dan animacije 2019

I još za kraj, bilo bi dobro da se planirani programi finalno dogovore nešto ranije, kako se ne bi dogodilo da u najavama za medije ili otisnutom programu Međunarodnog dana animacije izađu informacije različite od onih stvarno realiziranih.

Tanja Masnec Šoškić

Podijeli!


Komentari