Am centar audiovizualne kulture i multimedije

AM CENTAR

AM CENTAR

CENTAR AUDIOVIZUALNE KULTURE I MULTIMEDIJE

CENTAR AUDIOVIZUALNE KULTURE I MULTIMEDIJE


kroz izložbenu djelatnost, kustosku obradu i interdisciplinarnu suradnju aktivno pratimo recentnu hrvatsku produkciju

Naš tim

iva gašparović

rođena je 1982. godine.
Završila je povijest umjetnosti i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.
Ostvarila je niz suradnji na kulturno-umjetničkim projektima i različitim produkcijama od televizijskih do proizvodnje namjenskih filmova i umjetničke animacije.
Radi u web agenciji WPUsability.

Članica je Upravnog odbora ASIFA Hrvatske.

marta kiš

rođena je 1979. godine.
Završila povijest umjetnosti, slovenski i bugarski jezik na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.
Organizirala je niz izložbi, među kojima i Surogat stvarnosti - pola stoljeća hrvatske animacije (S Karlom Pudar HDLU, 2011.).
U Kulturi Studentskog centra u Zagrebu je voditeljica likovnog i novomedijskog programa te je pokrenula niz međunarodnih projekata i kurirala brojne izložbe.

tanja masnec šoškić

rođena je 1967. godine.
Završila je povijest umjetnosti i filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.
Kao urednica rubrike fotografija i likovna kritičarka od 2002. do 2007. godine sudjeluje u realizaciji Vijenca, novine Matice hrvatske za kulturu, umjetnost i znanost.
Kao kreativna producentica doku serijala ostvarila je brojne projekte u Hrvatskoj, Srbiji, Češkoj, Slovačkoj, Bugarskoj, Mađarskoj i Sloveniji.

petra zlonoga

rođena je 1982. godine.
Završila je Grafički dizajn na Studiju dizajna pri Arhitektonskom fakultetu (2007.) te Animirani film i nove medije na Akademiji likovnih umjetnosti (2011.) u Zagrebu.
Radi samostalno kao grafička dizajnerica, ilustratorica i animatorica. Bavi se organizacijom i provođenjem kulturnih i umjetničkih projekata, kreativnih radionica i programa.
Postigla je zapažen status u animaciji u Hrvatskoj i inozemstvu te osvojila niz nagrada i priznanja na značajnim hrvatskim i svjetskim festivalima.

mia bučević

rođena je 1986. godine.
Završila je diplomski studij na Fakultetu političkih znanosti. Od 2017. do 2019. godine radi kao producentica u Kreativnom sindikatu gdje producira niz kratkometražnih animiranih i eksperimentalnih filmova kao i serijal edukativnih animiranih filmova namijenjenih dječjim onkološkim odjelima KBC i KDB Zagreb.

Projekti AM centra

2020./2021.

Godišnji program 2020./2021.

Realizaciju Programa AM centra u 2020. godini financijski podupiru:  Hrvatski audiovizualni centar (HAVC), Grad Zagreb, Društvo hrvatskih filmskih redatelja (DHFR), Ministarstvo kulture i Zaklada za ljudska prava i solidarnost kroz program 'Kultura u zajednici'.

Hrvatski audiovizualni centar
Grad Zagreb
Društvo hrvatskih filmskih redatelja logo
Ministarstvo kulture RH
Zaklada za ljudska prava i solidarnost

2019.

Godišnji program 2019.

Realizaciju Programa AM centra u 2019. godini financijski podupiru: Društvo hrvatskih filmskih redatelja (DHFR) i Hrvatski audiovizualni centar (HAVC).

Društvo hrvatskih filmskih redatelja logo
Hrvatski audiovizualni centar

2018.

Godišnji program 2018.

Realizaciju Programa AM centra u 2018. godini financijski podupiru: Grad Zagreb i Ministarstvo kulture.

Grad Zagreb
Ministarstvo kulture RH

Program

Primarni fokus AM centra je proučavanje i razvijanje umjetničke animacije unutar znanstvene discipline povijesti umjetnosti.

Naše izložbe prezentiraju razrađene i zahtjevne kreativne procese animatora. Kroz suradnju s autorima istražujemo nevjerojatnu količinu posla i talent koji je uložen u stvaranje animiranog djela, uključujući idejne bilješke, likovne predloške, dokumentaciju, suradnike pa i cjeloviti opus multimedijalnih umjetnika.

Organiziranjem više različitih izložbi tokom godina pratiti ćemo ovaj proces stvaranja od početaka animacije do aktualnih i nadolazećih projekata naših animatora.

U središtu su umjetnici koji pomno razrađuju scenarij, režiju kao i svaki gradivni element. Kreativan proces biti će prikazan kroz cjeloviti rad jednog ili više umjetnika, širinu njihovog likovnog i multimedijalnog djelovanja, ili prezentacijom pojedinih projekta.

program

 • izložbe
 • video prilozi
 • intervjui s audiovizualnim umjetnicima
 • reportaže
 • stručni tekstovi i osvrti
 • forumska događanja
 • predavanja
 • radionice

NEWSLETTERIzvještaj i programski plan za 2020.
KAKO DO IZLOŽBEsavjeti i koraci

Program organizacijske podrške za prezentaciju i izložbenu djelatnost audiovizualnih i multimedijalnih djela:

 
 • Pružamo stručnu i tehničku podršku u organizaciji izložbenih programa od istraživanja i sudjelovanja u kreativnom procesu do apliciranja na raspisane natječaje, organizacije i provedbe projekata
 • Osiguravamo pristup specijaliziranim ustanovama (muzejima, galerijama, kulturnim centrima), zajedno s podrškom i vođenjem kustosa
 • Osmišljavamo i koordiniramo izložbene projekte
 • Promoviramo i prezentiramo umjetnost animacije kroz izložbene, kustoske projekte i programe: na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini putem institucionalne podrške u vidu partnera i suradnika

   • Redovito surađujemo s kulturnim institucijama i udruženjima kako bi se povezali s novim organizacijama i potaknuli umjetnike da istraže animaciju kao oblik umjetničke forme
   • Pružamo stručnu pomoć studentima povijesti umjetnosti koji žele steći znanje i iskustvo kustosa u području animacije, audiovizualne kulture i multimedije - za one koji tek počinju ili žele proširiti područje svog djelovanja, održavamo edukativne radionice te ih uključujemo u realizaciju naših aktualnih izložbenih programa

   Kontakt


   • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

   suradnici i partneri na projektima

   Kulturno informativni centar, Zagreb
   Kulturno informativni centar, Zagreb
   Galerija Galženica
   Bonobostudio
   Kreativni sindikat
   Adriatic animation
   ASIFA Hrvatske, Croatia
   Kinoklub Zagreb
   Kino Tuškanac
   Animafest Zagreb
   Zagreb film
   Luma film
   Hrvatski audiovizualni centar
   Društvo hrvatskih filmskih redatelja
   Ministarstvo kulture Republika Hrvatska
   Grad Zagreb
   Zaklada za ljudska prava i solidarnost