AM CENTAR

AM CENTAR

CENTAR AUDIOVIZUALNE KULTURE I MULTIMEDIJE

CENTAR AUDIOVIZUALNE KULTURE I MULTIMEDIJEUdruga je osnovana s ciljem da se oformi kao aktivno središte koje će kontinuirano pratiti animirani film i multimediju kroz izložbenu djelatnost, kustosku obradu i interdisciplinarnu suradnju.

Namjera nam je potaknuti osnivanje Centra animiranog filma koji će objediniti izlagačku, specijalizirano edukativnu i stručno-teorijsku djelatnost te na taj način podupirati hrvatski animirani film i promovirati Zagreb kao jedno od svjetskih središta animiranog filma.


Image

PROGRAM


Primarni fokus AM centra je proučavanje i razvijanje umjetničke animacije unutar znanstvene discipline povijesti umjetnosti.

Naše izložbe prezentiraju razrađene i zahtjevne kreativne procese animatora. Kroz suradnju s autorima istražujemo nevjerojatnu količinu posla i talent koji je uložen u stvaranje animiranog djela, uključujući idejne bilješke, likovne predloške, dokumentaciju, suradnike pa i cjeloviti opus multimedijalnih umjetnika.

Organiziranjem više različitih izložbi tokom godina pratiti ćemo ovaj proces stvaranja od početaka animacije do aktualnih i nadolazećih projekata naših animatora.

U središtu su umjetnici koji pomno razrađuju scenarij, režiju kao i svaki gradivni element. Kreativan proces biti će prikazan kroz cjeloviti rad jednog ili više umjetnika, širinu njihovog likovnog i multimedijalnog djelovanja, ili prezentacijom pojedinih projekta.

Program organizacijske podrške za prezentaciju i izložbenu djelatnost audiovizualnih i multimedijalnih djela:


 • Pružamo stručnu i tehničku podršku u organizaciji izložbenih programa od istraživanja i sudjelovanja u kreativnom procesu do apliciranja na raspisane natječaje, organizacije i provedbe projekata
 • Osiguravamo pristup specijaliziranim ustanovama (muzejima, galerijama, kulturnim centrima), zajedno s podrškom i vođenjem kustosa
 • Osmišljavamo i koordiniramo izložbene projekte
 • Promoviramo i prezentiramo umjetnost animacije kroz izložbene, kustoske projekte i programe: na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini putem institucionalne podrške u vidu partnera i suradnika
 • Redovito surađujemo s kulturnim institucijama i udruženjima kako bi se povezali s novim organizacijama i potaknuli umjetnike da istraže animaciju kao oblik umjetničke forme
 • Pružamo stručnu pomoć studentima povijesti umjetnosti koji žele steći znanje i iskustvo kustosa u području animacije, audiovizualne kulture i multimedije - za one koji tek počinju ili žele proširiti područje svog djelovanja, održavamo edukativne radionice te ih uključujemo u realizaciju naših aktualnih izložbenih programa

program 2019.


 • izložbe

 • video prilozi

 • intervjui s audiovizualnim umjetnicima

 • reportaže

 • stručni tekstovi i osvrti

 • forumska događanja

 • predavanja

 • radionice


Izvještaj 2018. i programski plan za 2019.

naš tim


Udruga AM centar osnovana je 2017. godine s ciljem da aktivno prati recentnu hrvatsku produkciju.

Iva Gašparović, Marta Kiš i Tanja Masnec Šoškić povjesničarke su umjetnosti koje se već niz godina bave afirmacijom animacije i srodnih filmskih područja.


AM centar tim

Otvorenje izložbe 8 (Marta Kiš, Iva Gašparović, Tanja M.Šoškić)


marta kiš

rođena je 1979. godine.
Završila povijest umjetnosti, slovenski i bugarski jezik na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.
Organizirala je niz izložbi, među kojima i Surogat stvarnosti - pola stoljeća hrvatske animacije (S Karlom Pudar HDLU, 2011.).
U Kulturi Studentskog centra u Zagrebu je voditeljica likovnog i novomedijskog programa te je pokrenula niz međunarodnih projekata i kurirala brojne izložbe.

iva gašparović

rođena je 1982. godine.
Završila je povijest umjetnosti i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.
Ostvarila je niz suradnji na kulturno-umjetničkim projektima i različitim produkcijama od televizijskih do proizvodnje namjenskih filmova i umjetničke animacije.
Radi u web agenciji WPUsability.

Članica je Upravnog odbora ASIFA Hrvatske.

tanja m.šoškić

rođena je 1967. godine.
Završila je povijest umjetnosti i filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.
Kao urednica rubrike fotografija i likovna kritičarka od 2002. do 2007. godine sudjeluje u realizaciji Vijenca, novine Matice hrvatske za kulturu, umjetnost i znanost.
Kao kreativna producentica doku serijala ostvarila je brojne projekte u Hrvatskoj, Srbiji, Češkoj, Slovačkoj, Bugarskoj, Mađarskoj i Sloveniji.


suradnici i partneri na projektima