Pobjednici festivala animiranog filma – Animafest Zagreb 2019.

Animafest Zagreb 2019.

Animafest Zagreb 2019.

29. Svjetski festival animiranog filma – Animafest Zagreb 2019 završio 8.6. ceremonijom dodjele nagrada u Kinu Tuškanac. Nakon više od 400 prikazanih filmova i brojnih popratnih događanja u šest festivalskih dana, stigao je i najsvečaniji trenutak proglašenja najboljih autora i filmova.

Žiri Velikog natjecanja kratkometražnog filma u sastavu Boris Labbé, Ruth Lingford, Michaela Müller, Tünde Vollenbroek i Chen Xi odlučio je Grand Prix dodijeliti poljskom filmu Kisela kiša (Acid Rain) redatelja Tomeka Popakula, u produkciji kuće Animoon. U obrazloženju žirija stoji da je Kisela kiša film koji vodi na neke ekstremne pustolovine na način koji je katkada neugodan, ali uvijek dojmljiv. Autor je kreirao složenu i uvjerljivu središnju protagonisticu i omogućio nam da se poistovjetimo s njezinim riskantnim traganjem za intenzitetom i doživljajem – stoji u obrazloženju žirija.

Isti je žiri Nagradu Zlatni Zagreb za kreativnost i inovativno umjetničko postignuće uručio Michaelu Freiu za film Klinci (Kids, Švicarska, produkcijska kuća Playables), ističući kako animacija likova obično iziskuje puno planiranja i brojne faze, dok je tvorac ovoga filma pronašao nov i jedinstven način stvaranja pokreta. Upotrijebio je kodiranje i interakciju kako bi se poigrao grupnim procesima i načinom kako ljudi utječu jedni na druge. Ovakva interaktivnost omogućila je autoru da oblikuje svoj kreativni proces, ali i ishod: adekvatnu vizualnu logiku za svoj film – napisao je žiri.

Nagrada Zlatko Grgić za najbolji prvi film napravljen izvan obrazovne institucije otišla je njemačkom filmu Poplava (Flood) Maltea Steina za nadrealizam ružnog svijeta u kojemu jedan mladić pokušava pobjeći od svog podređenog položaja. Mračan smisao za humor u kombinaciji s veoma posebnom uporabom zvuka i animacije pruža nam jedinstven doživljaj, često neugodan, ali uvijek fascinantan – stoji u obrazloženju.

POSEBNA PRIZNANJA:

Članovi žirija odlučili su dodijeliti i posebna priznanja. Boris Labbé nagradio je tako kanadski film Bez predmeta (No objects) Moïa Jobin-Paré, u produkciji NFB-a, jer koreografira različite svakodnevne pokrete na vrlo taktilan način. Površina filma također snima i superponira animatorove vlastite pokrete grebanja i slikanja što čini jedinstveni audiovizualni doživljaj – poručio je Labbé.

Ruth Lingford posebno se dojmio ruski rad Pet minuta do mora (Five minutes to sea) Natalije Mirzoyan iz Petersburg Animation Studija jer je riječ o predivno razmotrenom i duboko proživljenom humanističkom filmu. Autorica nas podsjeća na to što to znači biti dijete i na subjektivnu elastičnost vremena – kazala je Lingford.

Michaela Müller svoje je posebno priznanje uručila britansko-francuskom filmu Razmirica (Roughhouse) Jonathana Hodgsona koji se zauzima za solidarnost među prijateljima, čak i kada testiraju granice strpljenja. Na temelju onoga što su naučili iz djetinje igre koja je krenula po zlu, oni pronalaze snagu da pomognu jedini drugima i suprotstave se nasilniku. Vješta dramaturgija i pripovijedanje omogućuju nam da se poistovjetimo s likovima i suosjećamo s njima – napisala je Müller.

Tünde Vollenbroek odabrala je, pak, tajvanski film Si So Mi Xu-Zhana Zhanga ovim riječima: Ovaj film ubrajam među jednostavne užitke u životu. Njegov me zaigrani dizajn odmah uvukao u svoj svijet, a neobični likovi i morbidni ritual čine film iznenađujućim i krajnje dopadljivim.

Naposljetku, Chen Xi svoje je posebno priznanje dao hrvatskom filmu Udahnut život (Imbued Life) Ivane Bošnjak i Thomasa Johnsona iz produkcijske kuće Bonobostudio jer zahvaljujući slikovnosti i režiji rastapanja i utjelovljenja, nestanka i pojavljivanja, snažno prenosi osjećaje otuđenja, i bolne i zavodljive, a osjetilni je doživljaj poput dokaza života, postojanja.

VELIKO NATJECANJE DUGOMETRAŽNOG FILMA

Prema odluci žirija Velikog natjecanja dugometražnog filma u sastavu Frank Gladstone, Dina Goder i Dalibor Barić Grand Prix je pripao mađarskom filmu Ruben Brandt, kolekcionar (Ruben Brandt, Collector) Milorada Krstića. Žiri je nagradu dao za film koji se poigrava pojmom likovne umjetnosti. Ova zabavna i neobična perspektiva je podjednako satirična i puna poštovanja za klasičnu umjetnost oko koje se priča okreće. Nagradu dodjeljujemo za izvrsno osmišljeno detektivsko tkivo, pažljivo promišljeno, odlično napisano te začinjeno maštovitom režijom, eklektičnom glazbom i smislom za dizajn koji je hrabar i koji se ne oslanja na već viđeno – stoji u obrazloženju.

POSEBNO PRIZNANJE

Isti je žiri svoje posebno priznanje dodijelio francusko-belgijsko-luksemburško-kambodžanskom filmu Funan Denisa Doa, filmu u pogledu teme i atmosfere potpuno drugačijem od dobitnika Grand Prixa. Smještena u vrijeme vladavine terora Crvenih Kmera, ovo je dirljiva priča o ljubavi, gubitku, žrtvovanju, želji za preživljavanjem i ljudskoj sposobnosti za dobro i zlo, dana kroz očište jedne obitelji, a osobito majke po imenu Chou. Ujedno nas potiče da se sjetimo tih užasnih vremena, da ne zaboravimo i ne ponovimo istu nehumanost – poručio je žiri.

NATJECANJE STUDENTSKOG FILMA

Objedinjeni žiri Natjecanja studentskog filma i Hrvatskog natjecanja u sastavu Nikita Diakur, Vasco Sá i Bruno Razum odlučio je Nagradu Dušan Vukotić za najbolji studentski film dodijeliti češkom filmu O tom potom (After) Matouša Valchářa, nastalom na Fakultetu dizajna i umjetnosti Ladislav Sutnar na Sveučilištu Zapadne Bohemije. Sirov i izravan film o delikatnoj temi koja se tiče svakoga od nas – stoji u obrazloženju žirija.Financijsku nagradu u iznosu od 1000 eura koja pripada pobjedniku Natjecanja studentskog filma dodjeljuje Zagrebačka banka.

POSEBNA PRIZNANJA

Prema odluci istoga žirija, posebna priznanja pripala su filmovima Sretan kraj (Happy Ending, Velika Britanija, Royal College of Art) EunJu Ara Choi i Ljubav na raskršću (Love at the Crossroads, Južna Koreja, Korea National University of Arts) Hee-seung Choi. Sretan kraj intimna je priča o potrazi za osjećajima i užitkom na mjestu gdje ih je teško naći, a Ljubav na raskršću čini se naivnim i jednostavnim, ali je ustvari iznenađujući pogled na mladenačku ljubav i kompromise – poručio je žiri o ovim filmovima.

NATJECANJE HRVATSKOG FILMA

Najboljim filmom Natjecanja hrvatskog filma proglašen je Prikaz izvrsnosti u četiri čina (A Demonstration of Brilliance in Four Acts) Mortena Tšinakova i Lucije Mrzljak nastao u estonsko-hrvatskoj koprodukciji (Eesti Joonisfilm i Adriatic Animation), kojemu pripada i financijska nagrada u iznosu od 1000 eura koju dodjeljuje Društvo hrvatskih filmskih redatelja, dok je posebno priznanje pripalo Ivani Bošnjak i Thomasu Johnsonu za Udahnut život (Imbued Life) u produkciji Bonobostudija.

Naposljetku, nagrada za najbolju hrvatsku manjinsku koprodukciju otišla je u ruke Balásza Turaija za Pad Rima (The Fall of Rome) koji je ostvaren u suradnji mađarskog studija Boddah i hrvatskog Adriatic Animation.

Enigmatična zagonetka koja pri odgonetavanju otkriva apsurdnost naše neprestane želje za zabavom – stoji u objašnjenju nagrade za Mortena Tšinakova i Luciju Mrzljak.

Taktilan i zanatski sjajno urađen film o tajanstvenoj vezi čovjeka i prirode – piše u obrazloženju posebnog priznanja za Ivanu Bošnjak i Thomasa Johnsona.

Imerzivna priča o odrastanju i obitelji zaglavljenoj u nadrealnom i apokaliptičnom svijetu – objašnjena je odluka o nagradi za najbolju manjinsku hrvatsku koprodukciju.

VR NATJECANJE

Pobjednika novoustanovljenog Natjecanja VR-projekata izabrao je žiri u kojemu su bili David Doutel, Marc Betrand i Milan Gostimir. Nagradu su dodijelili francuskom radu Accused #2 Walter Sisulu Nicolasa Champeauxa i Gillesa Portea.

NATJECANJE FILMOVA ZA DJECU

Pobjednike Natjecanja filmova za djecu birao je žiri u sastavu Nina Bukovina, Sven Fritz, Lara Grgec, Vigo Urbanke i Grgur Valkaj. Žiri je glavnu nagradu dodijelio filmu Veliki vuk i mali vuk Rémija Durina (Francuska-Belgija). Odlukom istoga žirija posebno priznanje u Natjecanju filmova za djecu pripalo je belgijskom filmu Slatka noć (Sweet Night) Lije Bertels.

NAGRADA PUBLIKE MR. M

Naposljetku, Nagrada publike Mr. M za film iz programa Velikog natjecanja kratkometražnog filma odlazi također u ruke Tomeka Popakula za film Kisela kiša, dok ista nagrada za film iz programa Velikog natjecanja dugometražnog filma pripada Denisu Dou za Funan.

30. Svjetski festival animiranog filma održat će se od 8. do 13. lipnja 2020. godine.

Vijest o pobjednicima prenosimo s web stranice Animafesta Zagreb.


VELIKO NATJECANJE KRATKOMETRAŽNOG FILMA

NAGRAĐENI FILMOVI

- Grand Prix: Kisela kiša (Acid Rain) Tomeka Popakula
- Zlatni Zagreb za kreativnost i inovativno umjetničko postignuće:  Klinci (Kids) Michaela Freia
- Zlatko Grgić za najbolji prvi film napravljen izvan obrazovne institucije: Poplava (Flood) Maltea Steina

POSEBNA PRIZNANJA

- Bez predmeta (No objects) Moïa Jobin-Paré
- Pet minuta do mora (Five minutes to sea) Natalije Mirzoyan
- Razmirica (Roughhouse) Jonathana Hodgsona
- Si So Mi Xu-Zhana Zhanga
- Udahnut život (Imbued Life) Ivane Bošnjak i Thomasa Johnsona

VELIKO NATJECANJE DUGOMETRAŽNOG FILMA

NAGRAĐENI FILM

- Grand Prix: Ruben Brandt, kolekcionar (Ruben Brandt, Collector) Milorada Krstića

POSEBNO PRIZNANJE

- Funan Denisa Doa

STUDENTSKO NATJECANJE

NAGRAĐENI FILM

Dušan Vukotić za najbolji studentski film O tom potom (After) Matouša Valchářa

POSEBNA PRIZNANJA

- Sretan kraj (Happy Ending) EunJu Ara Choia
- Ljubav na raskršću (Love at the Crossroads) Hee-seung Choia

NATJECANJE HRVATSKOG FILMA

NAGRAĐENI FILM

- Prikaz izvrsnosti u četiri čina (A Demonstration of Brilliance in Four Acts) Mortena Tšinakova i Lucije Mrzljak

POSEBNA PRIZNANJA

- Udahnut život (Imbued Life) Ivane Bošnjak i Thomasa Johnsona
- Pad Rima (The Fall of Rome) Balásza Turaija

NATJECANJE VR PROJEKTA

NAGRAĐENI VR

-  Accused #2 Walter Sisulu Nicolasa Champeauxa i Gillesa Portea

NATJECANJE FILMOVA ZA DJECU

NAGRAĐENI FILM

- Veliki vuk i mali vuk (Big Wolf and Little Wollf) Rémija Durina

POSEBNO PRIZNANJE

- Slatka noć (Sweet Night) Lije Bertels

NAGRADA PUBLIKE

NAGRAĐENI FILMOVI

- Mr. M: Kisela kiša (Acid Rain) Tomeka Popakula
- Mr. M: Funan Denisa Doa

Nagrađeni filmovi

Kisela kiša (Acid Rain) Tomeka Popakula

Acid Rain / Kisela kiša
Tomek Popakul

Produkcija: Animoon

Animirani kratki film Acid Rain ističe se bučnim animacijskim stilom, promatranjem u središtu zbivanja i snažnim, pomalo sablasnim prikazom party kulture specifičnog glazbenog žanra. 

Više o filmu Acid Rain

Kids Michael Frei

Kids / Klinci
Michael Frei

Produkcija: Playables

Kids je projekt koji obuhvaća, kratki animirani film, interaktivnu animaciju i umjetničku instalaciju. Nastao je u suradnji Michaela Freia i Maria von Rickenbacha nakon njihovog, već nagrađenog projekta Plug & Play.

Više o projektu Kids

Kisela kiša (Acid Rain) Tomeka Popakula

Flut / Poplava
Malte Stein

Produkcija: Independent Animation

Filmski prikaz mračnog svijeta kojeg potapa poplava i obuzima apokaliptični splet nadrealnih scena. Animacijski stil koji sveobuhvatnim prikazom podsjeća i na karikature njemačkih slikara 1920-ih.

Više o filmu Poplava

Kids Michael Frei

Sans objets / Bez predmeta
Moïa Jobin-Paré

Produkcija: National Film Board of Canada

Kombinirajući zanatske metode s digitalnim i analognim tehnologijama, film transfigurira oblike izražavanja, fotografija postaje gravura i pokret zvuka. Više o filmu
Kisela kiša (Acid Rain) Tomeka Popakula

Piat minut do moria / Pet mniuta do mora
Natalia Mirzoyan

Produkcija: Petersburg Animation Studio

Ovih pet minuta ponajprije predstavlja prolaznu prirodu prekrasnog ljetnog dana prikazujući mali, ali nezaboravan trenutak iz djetinjstva, suprotstavljen temi starosti i različitosti u percepciji vremena na kraju i početku života.

Više o filmu

Kids Michael Frei

Roughhouse / Razmirica
Jonathan Hodgson

Produkcija: Hodgson Films; Papy3D Productions Narativni i oštar filmski prikaz nasilničkog ponašanja. 2D ručno nacrtana animacija oslikava (Liverpool) Englesku krajem 1970-ih godina. Više o filmu

Kisela kiša (Acid Rain) Tomeka Popakula

Si So Mi
Zhang Xu-Zhan

Produkcija: Juju Chan, Xu-Zhan Zhang

Zhang u filmu koreografira ples koji se izvodi uz njemačku narodnu pjesmu Ach, wie ist’s möglich dann koja se u tajvanskoj narodnoj kulturi često se izvodi na pogrebima.

Više o filmu

Kids Michael Frei

Udahnut život
Ivana Bošnjak, Thomas Johnson

Produkcija: Bonobostudio

Film o povezivanju mlade žene sa životnom energijom prirode. Preparirajući životinje „vraća“ ih u njihov prirodni okoliš. Potraga počinje kada u svakoj životinji pronalazi rolu nerazvijenog filma.

Više o filmu

Kisela kiša (Acid Rain) Tomeka Popakula

Ruben Brandt,a gyűjtő / Ruben Brandt,kolekcionar
Milorad Krstić

Produkcija: Ruben Brandt Llc

Detektivska prića o opsesiji kolekcionara i krađi slavnih umjetničkih djela. Impresivno je uprizorena likovna povijest umjetnosti i slojevitost citata, glazbe i slikarskih djela.

Više o filmu

Kids Michael Frei

Funan
Denis Do

Produkcija: Les films d'ici; Lunanime Bvba; BAC Films; Webspider Productions; Ithinkasia

Funan je nevjerojatno snažna priča o borbi mlade majke da spasi sina i održi obitelj u barbarskom vremenu.

Više o filmu

Kisela kiša (Acid Rain) Tomeka Popakula

O tom co potom / O tom potom
Matouš Valchář

Produkcija: Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara / University of West Bohemia

"Što dolazi poslije smrti? Mnogi ljudi o ovome razmišljaju. Mnoge skupine imaju veoma različita mišljenja, no većina ih dijeli slične ideje. Gotovo sve religije uvjerene su da su u pravu. Scenarij za ovaj film napisao sam s prijateljem Karelom Vžtrovskůom u vrijeme kada smo se polagano oslobađali kršćanske tamnice u glavi u kojoj smo odrasli i dugo vremena bili zatočeni."

Više o filmu

Kids Michael Frei

Happy Ending / Sretan kraj
EunJu Ara Choi

Produkcija: Royal College of Art

Sretan kraj poetičan je dokumentarno-animirani film nastao prema anonimnim internetskim svjedočanstvima jedne korejske prostitutke. Ona je prisiljena osjećati užitak jer njezin je posao osjećati i uživati u nečemu protiv vlastite volje. Njezina joj je stigma donijela patnju. Međutim, ona ujedno istražuje svoje tijelo i želju da dokine društvene predrasude prema prostitutkama.

Više o filmu

Kisela kiša (Acid Rain) Tomeka Popakula

사랑은 꿈과 현실의 외길목에서 / Ljubav na raskršću 
Hee-seung Choi

Produkcija: Korea National University of Arts

"Ljubavni trokut između Kkum (san) i Hyeon-sil (stvarnost) i mene. Želja mi je bila govoriti o odnosu sna, stvarnosti i mene kao poznate forme stripa o djevojkama (shojo manga)."

Više o filmu

Kids Michael Frei

Briljantsuse demonstratsioon neljas vaatuses / Prikaz izvrsnosti u četiri čina
Lucija Mrzljak, Morten Tšinakov

Produkcija: Eesti Joonisfilm

Ljudi čekaju nekog posebnog. Rađa se netko poseban – to je odrastao muškarac u odijelu. Ljudi ga slijede i plješću njegovim teatralnim no posve besmislenim predstavama. Usred jedne od predstava on radi grešku, a ljudi koji su ga dosad obožavali odlaze...

Više o filmu

Kisela kiša (Acid Rain) Tomeka Popakula

Róma Bukása / Pad Rima
Balázs Turai

Produkcija: Boddah, Adriatic Animation

Postnuklearna obitelj živi običnim svakodnevnim životom unutar Kupole. Tata ide u lov, mama kuha, djeca se igraju – sve je savršeno dok se jednog dana djeca ne nađu izvan Kupole, na teritoriju zastrašujućih mutanata žaba-ljudi.

Više o filmu

Kids Michael Frei

VR Accused #2 Walter Sisulu / Optuženik br. 2 Walter Sisulu
Nicolas Champeaux i Gilles Porte

Produkcija: La Générale de Production

Osnova rada su nedavno obnovljeni zvučni arhivi suđenja u Rivoniji 1963. i 1964. godine, kada je Nelson Mandela, optuženik broj jedan, pročitao govor koji opravdava zašto je Afrički nacionalni kongres pribjegao nasilju. Sisulu, optuženik broj dva, bio je prvi u grupi za unakrsno ispitivanje. VR iskustvo omogućuje nam da proživimo pet dana Sisulu-ova napetog sukoba s otvoreno rasističkim tužiteljem.

Više o VR projektu

Kids Michael Frei

Grand Loup & Petit Loup / Veliki vuk i Mali vuk
Rémi Durin

Produkcija: Les Films du Nord

Veliki vuk živi zadovoljno pod svojim stablom. Jednoga dana u posjet mu dolazi Mali vuk koji se želi družiti. Ali Veliki vuk ne treba društvo. On voli svoj spokojni život i rutinu.

Više o filmu

Kisela kiša (Acid Rain) Tomeka Popakula

Nuit chérie / Slatka noć 
Lia Bertels

Produkcija: Ambiances Asbl

Svi medvjedi snivaju zimski san. Svi osim ovoga sa širom otvorenim očima.

Više o filmu

Vaše mišljenje

Your email address will not be published. Required fields are marked *