Zanimanje animator

Lucija Bužančić, Iris (Zanimanje animator)
U sklopu izložbe “Od imaginacije do animacije – šest desetljeća Zagreb filma” AM centar u suradnji s MSU Zagreb 31. listopada 2020. u 12 sati održao je razgovor iz ciklusa Animacija danas na temu Zanimanje animator.
Odsjek za animirani film i nove medije, ALU Zagreb

Kroz razgovor sa Sanjom Borčić (Zagreb film), Danielom Šuljićem (ALU) i Lucijom Bužančić (autorica) razgovarali smo o formiranju mladih autora animiranog filma, o tome kako započinje njihov put, koju vrstu podrške imaju kroz edukacijski sustav i izvan njega te koliko je teško doći do sredstava za svoj prvi film, kao i za svaki sljedeći. Upoznali smo se s mogućnostima rada na autorskom filmu u Hrvatskoj i što taj poziv čini osobito lijepim ili izazovnim.

Akademija likovnih umjetnosti u Zagrebu, kao središte koje je obrazovalo brojne hrvatske umjetnike animacije posljednjih 20 godina, ima snažan utjecaj na formiranje recentnih autora. Zato smo se osvrnuli na rad i smjer razvoja Akademije te potaknuli razgovor o tome postoje li novi pristupi i na što se stavlja naglasak u radu s mladim autorima.

Razgovor je završio projekcijom filmova mlade autorice i gošće Lucije Bužančić.

Lucija Bužančić Iris
 Iris, Lucija Bužančić
Lucija Bužančić Proces
Proces, Lucija Bužančić

CIKLUS ANIMACIJA DANAS
31.10.2020. u 12 sati / MSU, 1. KAT

Gosti: Sanja Borčić, Daniel Šuljić i Lucija Bužančić

Sanja Borčić (1969) diplomirala je povijest umjetnosti i arheologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu te magistrirala management u kulturi na Univerzitetu u Salzburgu. Proteklih 20 godina radi za brojne projekte u kulturi vezane uz film i glazbu. Kao izvršna producentica, zamjenica direktora i direktorica marketinga u Zagreb filmu od 2010. godine radi na festivalskoj produkciji kratkometražnih filmova, međunarodnoj suradnji i posebnim projektima.

Daniel Šuljić (1971) međunarodno je nagrađivani autor animiranih filmova i glazbenik. Studirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu te diplomirao slikarstvo na Univerzitetu primijenjenih umjetnosti u Beču. Docent je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu na Odsjeku za animaciju i nove medije, a od 2020. godine je predstojnik katedre. Umjetnički je direktor Svjetskog festivala animiranog filma Animafest Zagreb od 2011. godine.

Lucija Bužančić (1989) diplomirala je povijest umjetnosti i arheologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu te na odsjeku za animaciju i nove medije na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Svojim diplomskim filmom Proces uvrštena je u VAF Nove talente (CEE animation talents), a njen prvi profesionalni film Iris odabran je za natjecateljsku konkurenciju hrvatskog filma Animafesta 2020.

Društvo hrvatskih filmskih redatelja
Grad Zagreb
Image
Ministarstvo kulture RH
Msu Zagreb
Image

Organizacija i podrška

Projekt organizira AM centar u sklopu programa Animacija danas te uz suradničku podršku Muzeja suvremene umjetnosti Zagreb.

Sufinanciran je sredstvima Društva hrvatskih filmskih redatelja, Grada Zagreba, Hrvatskog audiovizualnog centra i Ministarstva kulture RH.

Foto galerija

Animacija danas - brunch s autorima

Program razgovora i projekcija odvija se na različitim lokacijama u Zagrebu u toku 2020. godine

Više o programusadržaj i raspored

Podijelite s prijateljima

Vaše mišljenje

Your email address will not be published. Required fields are marked *